Vergeturile sunt cunoscute ca şi leziuni liniare ale pielii, care rezultă din deteriorarea şi ruperea fibrelor elastice. Zonele de risc unde vergeturile apar de cele mai multe ori sunt acelea din corp cu mai multe grăsimi, precum coapse, şolduri, gambe, fese, sâni, abdomen sau partea superioară a braţelor.
Aspectul tegumentului la nivelul vergeturii este destul de specific: pielea este subtiata, fina la palpare, suprafata incretita, cu transparenta crescuta in cazul vergeturilor nou aparute (de aceea culoarea lor este rosu-violacee) si alb opac – sidefiu, cu aspect denivelat si dispuse in lungul liniilor de tensiune ale pielii, in cazul vergeturilor vechi. Au dimensiuni de cativa centimetrii in lungime si 1-10 mm latime (in unele cazuri si mai mult). Uneori pot fi pruriginoase (adica produc mancarime locale).
Odata cu variatia brusca in greutate si ca o consecinta a modificarilor hormonale caracteristice anumitor perioade precum pubertatea, sarcina sau menopauza, pielea este supusa unui proces de intindere si relaxare excesiva ce determina ruperea fibrelor elastice. Desi vergeturile sunt cel mai frecvent intalnite la femei, ele pot aparea si la barbati, in special la cei care practica sportul.
Formarea vergeturilor poate fi dureroasa si insotita de senzatie de caldura la inceput. Clasificarea are la baza cauza ce determina formarea acestora :
Modificarile hormonale si intensificarea ritmului de crestere determina aparitia vergeturilor din perioada pubertatii. Acestea sunt dispuse in special pe fese.
In sarcina, vergeturile apar in jurul lunii a sasea, pe zonele supuse presiunii fizice: abdomen, sani, solduri, fese si coapse.
Vergeturile induse iatrogen sunt datorate tratamentului farmacologic, in special corticoizilor.
Afectiunile cu etiologie endocrina sau variatiile bruste in greutate pot determina formarea lor.
La sportivi, miscarile intense si forta ce supun fibrele elastice la intindere pot determina ruperea acestora.
Vergeturile dispar?
Atunci când încă au o culoare roşiatică, spre roz sunt mai usor de tratat, însă de îndată ce acestea devin albe şi prezintă semne că sunt pe drumul de vindecare, singura soluţie este intervenţia unui medic.
Intr-o oarecare masura, aparitia vergeturilor poate fi prevenita. In primul rand trebuie evitate varitiile bruste de greutate (in ambele directii), alimentatia trebuie sa fie echilibrata si bogata in vitamine, se va evita fortarea dezvoltarii musculare in perioada de masa (in aceasta privinta steroizii predispun la vergeturi prin doua cai: prin stimularea excesiva a proceselor anabolice, cu acumulare rapida de masa musculara si prin efectul lor asupra secretiei suprarenaliene de cortizol)