Tumorile cutanate se dezvolta la vedere. Sunt usor de observat si nu trebuie sa le ignoram si sa subevaluam riscurile lor. Orice leziune noua care creste pe piele, isi modifica aspectul, se ulcereaza sau produce retractia pielii trebuie examinata .Daca exista o suspiciune de transformare maligna leziunea trebuie operata.
Papiloame (veruci vulgare) – sunt cele mai frecvente tumori benigne, produse de virusuri.
- Keratoza actinica – apare de obicei la persoanele in varsta, dupa expunerea prelungita la soare sau substante chimice (arsenic). Pot degenera malign.
- Lipomul – tumora bine delimitata, cu continut de tesut adipos
- Chistul sebaceu – tumora incapsulata ce contine sebum
- Hemangioamele – tumori de origine vasculara, sunt tratate in special din ratiuni cosmetice
- Botriomicomul – tumora angiomatoasa, apare frecvent in urma unor traumatisme, suprainfectia bacteriana fiind factorul favorizant
- Nevii pigmentari – reprezinta tumori benigne ale sistemului pigmentar
Melanomul malign – cea mai agresiva forma de cancer cutanat. Apare mai frecvent la persoanele blonde. cu piele alba si ochi albastri. Poate sa apara pe leziuni melanice preexistente ( nevi congenitali, nevi displazici) sau pe tegument indemn. Principalele semne de transformare maligna a unui nev pigmentar benign sunt : cresterea in suprafata si profunzime, margini neregulate, pigmentare neuniforma ( zone mai inchise la culoare alternanad cu zone mai deschise), aparitia unor ulceratii spontane sau hemoragii.
Din fericire, melanomul poate fi vindecat daca este depistat si tratat in stadiile incipiente cand este localizat doar la nivelul pielii. In stadiile mai avansate, se poate raspandi sau metastaza pe cale hematogena (prin sange) sau limfatica (prin limfa) la alte organe sau la oase, in aceste cazuri fiind mai putin probabila vindecarea.