MELASMA este o afectiune care apare exclusiv pe zonele expuse la soare (cel mai frecvent pe fata),culoarea brun-maronie a pielii,mai ales la femeile tinere (totusi, cam 10% dintre barbati pot fi afectati). Cele mai afectate sunt femeile cu pielea inchisa la culoare (dintre acestea, foarte frecvent apare la hispanice si asiatice).
Zonele predilecte sunt la nivelul fetei, simetric, sub forma de pete bine delimitate. Cele mai afectate arii sunt obrajii, fruntea, buza superioara, nasul, barbia. Foarte rar poate aparea pe antebrate.
Intre cauzele aparitiei un factor important il constituie predispozitia genetica (aproximativ 30% dintre paciente avand istoric familial de melasma). Expunerea la soare este un alt factor foarte important. Pigmentarea faciala este mult mai evidenta in lunile insorite si se poate estompa mult iarna. Implicate sunt radiatiile ultraviolete A, B precum si radiatiile vizibile. Factorii hormonali – mecanismul exact de actiune este necunoscut; in sarcina poate aparea pigmentarea fetei – “masca de sarcina” sau cloasma.
Melasma apare si concomitent cu folosirea contraceptivelor orale, precum si la barbatii cu cancer de prostata care fac tratament cu dietilstilbestrol. La femeile la menopauza care fac tratament de substitutie hormonala poate aparea pigmentarea fetei. Alte cauze: medicamentele sau unele cosmetice, precum si orice iritatie a fetei pot duce, in rare cazuri, la aparitia melasmei.
LENTIGO-urile reprezinta alte forme de pete pigmentare; au diametrul pana la 5 mm, sunt asemanatoare pistruilor, de care se deosebesc prin cateva lucruri:
- sunt mai inchise la culoare;
- apar si pe zonele neexpuse la soare (pe buze, palme sau talpi);
- culoarea lor nu se accentueaza dupa expunerea la soare.
Lentiginile sunt de mai multe feluri:
- simple (lentigo simplu), care apar din copilarie;
- lentigo solar sau senile (asa-numitele “pete de ficat”) apar in special dupa 50 de ani si se localizeaza pe dosul mainilor si pe fata;
- lentigo asociat cu diferite sindroame (cu anomalii cardiace, neurologice, gastrice etc.).
Tratamenul se poate face cu creme depigmentante, prin crioterapie sau cu laser.
EFELIDELE/PISTRUII pot debuta de la varsta de aproximativ trei ani, iar numarul lor poate creste, atingand maximul in adolescenta. Se prezinta ca pete mici, de culoare maronie, cu diametrul de pana la 5 mm, multiple, localizate pe zonele fotoexpuse. Apar cel mai frecvent la persoanele cu pielea alba si parul blond sau roscat.
Efelidele se mostenesc de la parinti, dar factorii de mediu au si ei un rol important. Expunerea la soare (la UVA si UVB) creste numarul lor si le accentueaza culoarea. Pistruii nu sunt periculosi, dar ei sunt marca unui anumit tip de piele, care este predispusa la dezvoltarea cancerelor cutanate, astfel incat protectia antisolara trebuie sa existe obligatoriu.
Programul de tratament oferit de TMT System este un tratament cosmetic depigmentant, integral si intensiv, pentru petele melanice bazat pe o combinatie de produse cosmetice special concepute pentru aplicarea topica .
Petele melanice derivate din expunerea excesiva la soare isi pot avea originea la diferite nivele ale pielii motiv pentru care este eficace sa le tratam utilizand aparatura TMT System, deoarece prin impulsurile electrice ce actioneaza la nivelul pielii, o mai mare permeabilitate este atinsa, facand depigmentarea mult mai eficienta.
Rezultat al multor ani de cercetare, cu acest program cosmetic se obtine atenuarea sau eliminarea petelor melanice intr-o maniera eficienta si non–agresiva.